Czy rooibos jest herbatą?

W naszym kręgu kulturowym bardzo dużą popularnością cieszy się herbata i jej różnorodne odmiany. Cenimy herbatę zieloną za jej właściwości antyoksydacyjne i poprawiające metabolizm; białą za delikatny smak i zdrowe flawonoidy obniżające cholesterol, czarną za pobudzanie i bogaty aromat. Niekiedy wyróżnia się także herbatę czerwoną – pod tą nazwą zaś znane są dwa zupełnie różne napary. Czerwoną herbatą może być pu-erh, która w praktyce jest podobna do czarnej herbaty, lub napar z czerwonokrzewu. Ten drugi, inaczej znany jako herbata roiboos, pochodzi z innej rośliny niż prawdziwe herbaty i ma inne, ciekawe właściwości.

Czym jest czerwonokrzew, a czym herbata?

Rooibos, czyli czerwonokrzew, (https://www.czasnaherbate.net/rooibos-p-434.html) formalnie nazywa się aspalat prosty i jest krzewem z rodziny bobowatych, występującym naturalnie w Afryce południowej. Herbata z kolei wytwarzana jest z liści kamelii, czyli rodzaju roślin z rodziny herbatowatych, których domem jest przede wszystkim wschodnia i wschodnio-południowa Azja. Jak widać, rooibos nie ma nic wspólnego z herbatą pod względem gatunkowym – podobieństwo polega na tym, że z liści obu roślin parzy się smaczne i korzystne dla zdrowia napoje.

Jakie właściwości ma rooibos?

Herbata rooibos znacznie różni się od herbaty smakiem i składem chemicznym, choć miewa podobne zastosowanie. Jej aromat jest pozbawiony goryczy ze względu na niewielką zawartość garbników, w które bogata jest zwykła herbata. Rooibos ma delikatnie miodowy posmak, co sprawia, że zyskał wielu miłośników na całym świecie. Nie zawiera kofeiny, a ilość taniny jest w nim niewielka, w związku z czym nie pobudza i może być pity przed snem oraz przez małe dzieci.

Zdrowotne właściwości naparu z czerwonokrzewu opierają się na dużej zawartości przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, wzmacniające odporność i obniżające ciśnienie krwi. Pod tym względem jest więc podobny do zielonych i białych herbat. Może być także stosowany na rany jako okład, a dzięki zawartym w nim kwasom fenolowym wspomaga działanie układu pokarmowego. Jest źródłem witaminy C i wielu cennych mikroelementów.

Czas na Herbatę

Justyna Osakowska

Justyna Osakowska

Miłośniczka aromatycznej kawy i świeżo zmielonej kawy. Swój dzień rozpoczynam od ciepłego naparu, dzięki temu mam energię na cały dzień.