Herbata Rooibos – dlaczego warto ją pić?

Napój o oryginalnym czerwonym kolorze i słodkim smaku powstaje z czerwonokrzewu afrykańskiego. Liście rośliny są podłużne i wąskie, a sposób ich obróbki daje dwie możliwości – czerwoną herbatę Rooibos oraz rzadziej spotykaną, zieloną. To dzięki fermentacji liście przybierają ciemnobrunatną barwę. Proces ten rozpoczyna się od zebrania listków, zwilżenia ich, a następnie ułożenia w niewielkie kupki, które pozostawione są w odpowiedniej temperaturze na kilka dni. Kiedy ich kolor zmieni się, wstawione są na słońce.

Rooibos jest gotowa do parzenia, kiedy wilgotność liści osiągnie około 10 proc. Do jednej filiżanki sypie się jedną łyżkę herbaty. Jeśli nie jest zakupiona w torebkach, warto stosować gazę lub papierowy filtr, ponieważ pył i drobne listki wytworzone w trakcie mielenia nie są zatrzymywane przez sitka w zaparzaczach.

Czerwona Rooibos ma posmak słodki, natomiast zielona nieco trawiasty. Oprócz ciekawych walorów smakowych, herbata ta ma wiele cennych właściwości. W jej składzie nie ma kofeiny, dlatego może być spożywana nawet tuż przed snem. Jest bogata w sód,cynk, żelazo, magnez i potas. Dodatkowo posiada mnóstwo przeciwutleniaczy. To one skutecznie chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Lecznicze właściwości herbaty Rooibos wykorzystywane są od pokoleń. Skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Działanie to możliwe jest poprzez łagodzenie napięcia nerwowego, w wyniku którego ciśnienie tętnicze zazwyczaj gwałtownie wzrasta, a przy długotrwałym stresie utrzymuje się na takim samym, wysokim poziomie. Regularne picie herbaty sprzyja również osobom, które chorują na cukrzycę typu II. Niektóre składniki Rooibos obniżają poziom cukru we krwi i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, co pozwala poprawić wyniki osobom zmagającym się z insulinoopornością, czyli stanem przedcukrzycowym. Ponadto Rooibos nazywana jest również herbatą odmładzającą. Zawarte w niej substancje działają korzystnie na skórę nie tylko od wewnątrz, ale również od zewnątrz, w postaci okładu.

Justyna Osakowska

Justyna Osakowska

Miłośniczka aromatycznej kawy i świeżo zmielonej kawy. Swój dzień rozpoczynam od ciepłego naparu, dzięki temu mam energię na cały dzień.