Jak idealnie zaparzyć herbatę?

Każdy miłośnik naparu z liści herbaty wie, jak ciężkim zadaniem może być idealne zaparzenie herbaty. Wielu z nas nieustannie dąży do perfekcji, jednak zawsze coś nie idzie po naszej myśli i ostatecznie lądujemy z herbatą, która jest niesmaczna, przepalona bądź źle zaparzona. Zaparzenie herbaty w zły sposób może doprowadzić do tego, że napar będzie zbyt gorzki lub zupełnie nie będzie miał smaku, a pożądany aromat ulegnie dearomatyzacji.

Temperatura a gatunek liści

         Kluczem do sukcesu może być dostosowanie temperatury parzenia do gatunku przygotowywanych liści herbacianych. Na rynku dostępnych mamy wiele gatunków herbat, w tym najpopularniejszą czarną, zieloną, białą, herbatę Oolong, Pu-erh oraz mniej znaną chociaż cenioną Rooibos. Każda z nich charakteryzuje się zupełnie innymi walorami smakowymi i właściwościami chemicznymi. Dodatkowo jedne są bardziej gorzkie i pobudzające, natomiast inne mniej. Nic więc dziwnego, że różne gatunki liści herbaty wymagają innego podejścia.

Odpowiednia temperatura

         Jeśli chcesz wyciągnąć wszystko, co najlepsze z filiżanki Twojej herbaty warto zasugerować się przykładowymi temperaturami parzenia. Dobra temperatura może sprawić, że Twoja herbata nabierze zupełnie innych walorów smakowych i aromatów zapachowych. W przypadku zielonych herbat z dodatkami, na przykład z owocem grejfrutu, w regularnej temperaturze ich smak jest zupełnie niewyczuwalny. Z odpowiednio dobraną temperaturą i czasem parzenia może się okazać, że odkryjesz nieznane Ci dotąd płaszczyzny aromatyczne w znanych na wylot herbatach.

Czas parzenia

         W przypadku herbaty czarnej warto parzyć jej liście około 3 minut w temperaturze między 90 a 100 stopni Celsjusza. Proces parzenia zielonej herbaty charakteryzuje się znacznie krótszym czasem parzenia, bo wynosi zaledwie 45 sekund w temperaturze 70-82 stopni Celsjusza. Spowodowane jest to jej intensywnym gorzkawym smakiem. Biała herbata jest równie prosta w procesie parzenia — jej liście wystarczy umieścić na minutę w wodzie o temperaturze 68-82 stopni Celsjusza. Herbaty bardziej egzotyczne, takie jak Oolong, Pu-erh czy Rooibos mogą być większym wyzwaniem, ponieważ parzy się je w stosunkowo długim czasie do pozostałych popularnych herbat. Czas ten oscyluje w granicach 5 minut, natomiast średnia temperatura parzenia wynosi około 100 stopni Celsjusza.

Justyna Osakowska

Justyna Osakowska

Miłośniczka aromatycznej kawy i świeżo zmielonej kawy. Swój dzień rozpoczynam od ciepłego naparu, dzięki temu mam energię na cały dzień.