Jak powstaje herbata? O procesie produkcji i kolorach herbat

Tak duży wybór różnorodnych herbat na półkach sklepowych powstaje zazwyczaj z liści tej samej rośliny. Dopiero proces suszenia i poddanie fermentacji nadaje jej kolor i smak. Nie można pominąć również dodatków, które wpływają na to, że herbaty różnią się od siebie. Najczęściej herbaty powstają z liści Camelia Sinensis, które pozwalają wyprodukować herbatę białą, niebieską, czerwoną, zieloną, czarną i żółtą.

Zielona herbata powstaje w wyniku utleniania zielonych listków. Proces ten polega na suszeniu i podgrzewaniu listków, dzięki czemu nie dochodzi do fermentacji, w której wyniku tracą one swoja piękną, intensywnie zieloną barwę. Natomiast herbata czarna to liście całkowicie sfermentowane. Najpierw pozwala im się całkowicie zwiędnąć, następnie poddaje się je suszeniu.

Mniej spotykana jest herbata żółta. Proces jej wytwarzania jest zaskakujący, ponieważ poniekąd przypomina kiszenie. Najpierw w wyniku wysokiej temperatury usuwane są enzymy. Następnie liście przetrzymywane są w pomieszczeniu, w którym panuje środowisko wilgotne i ciepłe. Taki proces sprawia, że zyskują one żółtawy połysk. Podobnie ciekawym procesem jest powstanie herbaty niebieskiej, zwanej również herbatą oolonga. Zebrane liście wystawia się na słońce, gdzie liście więdną i przechodzą fermentację. W następnej kolejności liście przerzucane są z jednego koszta wiklinowego do drugiego, a później prażone. To pozwala zyskać im odpowiedni kształt i kolor.

Czerwona herbata powstaje w wyniku częściowej fermentacji. Częściowej, ponieważ proces ten jest przerywany moczeniem liści pod przykryciem. Biała herbata powstaje z roślin, które pozbawione są chlorofilu nadającego zieloną barwę. Młode listki są suszone na słońcu i poddawane częściowej fermentacji.

Jednak nie tylko z Camelia Sinsnsispowstają pyszne i oryginalne herbaty. Szczególną popularnością cieszy się Rooibos z czerwonokrzewu afrykańskiego czy Yerba Mate z ostrokrzewu paragwajskiego. Wśród ulubieńców wielu miłośników herbat znajdują się również ziołowe.

Justyna Osakowska

Justyna Osakowska

Miłośniczka aromatycznej kawy i świeżo zmielonej kawy. Swój dzień rozpoczynam od ciepłego naparu, dzięki temu mam energię na cały dzień.