Robusta – druga z najpopularniejszych kaw na świecie

Intensywny smak i aromat kawy to dla wielu idealne rozpoczęcie dnia. Aby uzyskać taki efekt, w szafce powinny znajdować si dobrej jakości ziarna, które po zmieleniu wypełnią zapachem całe wnętrze. Nie każdy może pozwolić sobie na czystą Arabikę, która uznawana jest za najpopularniejszą kawę na świecie. Oczywiście nie bez powodu, ponieważ stanowi niemal 70 proc. światowej produkcji kawy. O wiele tańsza, ale równie wyborna jest Robusta.

Robusta jest kawą o zupełnie innym smaku niż Arabika. Jest bardziej intensywna, mocniejsza i gorzka. Arabika zdobyła tylu miłośników subtelnością, jednak to Robusta zawiera więcej kofeiny. Dlatego właśnie może okazać się trafnym wyborem, szczególnie dla osób, którym zależy na pobudzających właściwościach kawy.

Kawa ta pochodzi z Afryki Zachodniej, jednak jest mniej wymagająca niż Arabika, dlatego uprawiana jest także w Wietnamie, Indiach i Indonezji. Najlepsze środowisko dla Robusty to temperatura w okolicy 24-36 st. Celsjusza oraz tereny położone na około 800 m n.p.m. Dodatkowo jest bardziej odporna na choroby i szkodniki. Mimo wszystko uznawana jest jako drugi gatunek kawy, choć światowa produkcja Robusty obejmuje niemal 30 proc. Jest również zdecydowane tańsza niż Arabika, dlatego idealnym rozwiązaniem dla wielu osób jest spożywanie mieszanek obu gatunków kawy, które są ogólnodostępne w marketach i sklepach.

Połączenie Arabiki i Robusty pozwala stworzyć harmonię między kwaskowym posmakiem pierwszej, a goryczką drugiej. To również zrównoważenie cen, które jest korzystne dla osób niemogących pozwolić sobie na picie czystej Arabiki. Zaletą Robusty jest wytworzenie zachwycającej cremy na kawie. Dlatego mieszanka stosowana jest przede wszystkim do espresso.

O tych smakach warto przekonać się próbując stuprocentowa kawę z każdego z tych dwóch gatunków. Bardzo często okazuje się, że ma się mylne wrażenie co do drugiej najpopularniejszej kawy na świecie i w rzeczywistości odpowiada naszym kubkom smakowym bardziej niż jakakolwiek inna kawa.

Justyna Osakowska

Justyna Osakowska

Miłośniczka aromatycznej kawy i świeżo zmielonej kawy. Swój dzień rozpoczynam od ciepłego naparu, dzięki temu mam energię na cały dzień.