Rytuał parzenia yerba mate

Yerba mate to bardzo znany napar z ostrokrzewu paragwajskiego, który stosowany jest jako zdrowszy odpowiednik kawy. W Polsce rozpropagował ją znany podróżnik, Wojciech Cejrowski, który w sytuacjach zarówno prywatnych jak i publicznych pojawiał się z tykwą z yerba mate. W Ameryce Południowej, a szczególnie w Paragwaju, skąd pochodzi roślina, napój pije się codziennie i to zarówno przygotowywany na ciepło jak i na zimno. Ostrokrzew paragwajski zbiera się w lesie lub na plantacjach i suszy się go do 8 miesięcy do nawet 2-3 lat. Następnie mieli się go na drobny susz.

Właściwości yerba mate

Napar jest doceniany przez miłośników zdrowego odżywiania. Oprócz działania silnie pobudzającego, yerba mate (https://www.czasnaherbate.net/yerba-mate-c-73.html) zawiera dużą dawkę kofeiny, napar posiada dużo witamin i minerałów, m.in. niacynę, potas i fosfor. To doskonałe wzmocnienie organizmu i dodatkowy zastrzyk energii. W przeciwieństwie do kawy możemy pić yerbę przez cały dzień i nie wpłynie to negatywnie na nasz organizm. Kawa wypłukuje magnez, przez co dodaje nam energii na chwilę po czym odczuwamy szybką jej utratę. Mate ma w swoim składzie trochę mniej kofeiny, ale dostarcza ją w zrównoważony sposób. Dodatkowo minerały i witaminy sprawiają, że czujemy się dobrze przez długi czas po spożyciu naparu.

Jak parzyć yerba mate?

Rozpoczynając swoją przygodę z yerba mate musimy się zaopatrzyć w tykwę- wydrążoną i wysuszoną dynię tropikalną oraz w bombillę- specjalną słomkę filtrującą, która pozwoli nam cieszyć się napojem bez fusów. Ważne, żeby odpowiednio przygotować naczynie przed pierwszym parzeniem suszu. Wszelkie informacje uzyskamy przy zakupie tykwy. Proces parzenia jest niezwykle istotny, tykwę zasypujemy suszem w 1/4 a następnie zalewamy ją odrobiną zimnej wody, która niejako zahartuje susz nie pozbawiając go jednocześnie wartości odżywczych. Następnie dopiero zalewamy yerbę wodą gotowaną w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni. Gdy tylko zaczniemy pić mate poczujemy różnicę w naszym samopoczuciu a rytuał jej parzenia stanie się elementem naszego życia.

Czas na Herbatę

Justyna Osakowska

Justyna Osakowska

Miłośniczka aromatycznej kawy i świeżo zmielonej kawy. Swój dzień rozpoczynam od ciepłego naparu, dzięki temu mam energię na cały dzień.