Yerba mate – zdrowsza niż herbata?

Yerba mate to napój przygotowany z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Niezwykle popularny w Ameryce Południowej odpowiednik herbaty zyskuje coraz większe uznanie również w Europie. 

Historia Yerba mate

Liście ostrokrzewu były wykorzystywane od wieków przez plemiona ludzi zamieszkujących dorzecze Parany. Z początku listki i drobne gałązki rośliny były żute, aby zredukować zmęczenie i dodać energii. W XVII w. misjonarze jezuiccy odkryli zalety naparu i sprowadzili Mate do Europy (stąd często używana nazwa: herbata jezuicka). 

Właściwości

Yerba mate (https://www.czasnaherbate.net/yerba-mate-c-73.html) posiada wiele cennych właściwości, uznaje się ją za zdrowszą od tradycyjnej herbaty. Zawiera dużą ilość kofeiny, a także teofiliny i teobrominy, które dodają energii i poprawiają koncentrację. Jest bogata w antyoksydanty, wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz ochronne wobec serca i wątroby. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, między innymi: magnez, potas, fosfor, wit. B1, C  czy E. Ma właściwości oczyszczające: jest moczopędna, więc nie powinno się jej nadużywać! 

Dla kogo yerba mate?

W odpowiednich ilościach może ją pić praktycznie każdy. Badania dowodzą, że nie należy przekraczać ilości 1 litr na dobę. Herbata z ostrokrzewu paragwajskiego poprawia samopoczucie, a więc będzie idealna na jesienną chandrę: warto po nią sięgnąć przy ogólnym wyczerpaniu, zmęczeniu psychicznemu i fizycznemu. Dzięki działaniom bakterio- oraz grzybobójczym pomoże wzmocnić odporność i uniknąć infekcji. Idealnie więc nadaje się na chłodniejsze pory roku.

Jak przygotowywać napar?

Przygotowanie herbaty mate wymaga użycia specjalnych urządzeń: bombilli i matero. Bombilla to rurka filtrująca, przez którą pije się napar. Ze względu na sporą ilość drobnych fusów jest niezbędna, aby te nie przedostały się z naparu do ust. Matero to nic innego jak naczynko, w którym przygotowywany jest napar. Może być ceramiczne, metalowe lub wytworzone z wysuszonej dyni czy drewna. Wybór jest ogromny!

Każdy powinien spróbować mate. Na rynku są dostępne różne warianty smakowe. Może okazać się, że ta alternatywa herbaty czy kawy tak przypadnie do gustu, że na długo zagości w twoim menu!

Czasnaherbate

Justyna Osakowska

Justyna Osakowska

Miłośniczka aromatycznej kawy i świeżo zmielonej kawy. Swój dzień rozpoczynam od ciepłego naparu, dzięki temu mam energię na cały dzień.